zondag 19 oktober 2014

Budgettips voor Parijs

Parijs is één van de duurste steden van Europa om te bezoeken als toerist. Een café op dat terrasje, een wijntje in die leuke bar, nog even een paar lekkere macarons van Ladurée... Het tikt snel aan. Een goedkope oplossing is het combineren van deze budgettips. Geloof me, je tripje naar Parijs gaat niet minder geslaagd zijn!

1. Boek in het laagseizoen
Een erg voor de hand liggende tip, maar toch vaak vergeten. In het laagseizoen liggen niet alleen de hotelprijzen lager, maar ook de prijzen van de trein- of vliegtickets. Het laagseizoen loopt van half januari tot half mei en van eind september tot eind november. Per hotel verschilt dit natuurlijk wel iets, dat kun je vaak op de site bij de boeking vinden. 

2. Kies de juiste locatie in de stad
Of je nou een hotel, appartement of B&B boekt, in hartje Parijs zijn de prijzen per nacht enorm. Parijs is een stad met een ontzettend goed metronetwerk, waardoor je zelfs vanuit het minst centrale arrondissement binnen tien minuten in het centrum staat. Nog goedkoper zijn verblijven buiten de périphérique. Het enige nadeel daaraan is dat je je dan bevindt in zone 3 en dus meer geld kwijt bent aan het openbaar vervoer. (Parijs werkt met zones, alles binnen de périphérique is zone 1 of 2, daarin kun je voor een laag tarief reizen. Reizen van binnen naar buiten de périphérique en andersom is duurder). In de minder centrale arrondissementen (13e, 14e, 17e, 19e, 20e) liggen de prijzen vaak stukken lager dan in de centrale arrondissementen.

3. Koop je metrotickets van tevoren 
Niet alleen scheelt het geld, ook scheelt het een hoop tijd (je hoeft bij aankomst niet te zoeken naar een loket etc.). Zelf maak ik gebruik van Paris Visite als ik in Parijs bent. Je kunt voor 1, 2, 3 of 5 dagen metrotickets kopen en deze dagen moeten aaneengesloten te zijn (de dagen gaan in op het moment dat je voor het eerst incheckt op een metrostation). Je kunt deze kaartjes online kopen voor je vertrek en ze worden dan thuisbezorgd. In Parijs hoef je alleen nog maar in te checken en uit te checken. 


4. Doe zoveel mogelijk lopend 
Parijs is een echte wandelstad, onderweg is zoveel moois te zien. Zoals ik bij punt 2 al vermeldde, is mijn advies om de grote stukken wel met de metro af te leggen (scheelt tijd). Maar om van A naar B op een korte afstand te kopen zou ik wandelen aanraden. 

5. Neem in plaats van een tourbus de gewone bus 
Voor een toeristenbus met open dak betaal je vaak de hoofdprijs voor een simpel rondritje, een kaartje in de 'gewone' bus kost vaak maar een paar euro. Kies een route uit die langs een paar hoogtepunten komt (die zijn er genoeg!): buslijn 24 rijdt langs de Seine, 28 rijdt langs de Seine en Champs-Élysées en 69 komt langs de Tour Eiffel, het Louvre en Père Lachaise.

6. Dineer in de studentenwijken van Parijs
In de studentenbuurten zoals Saint-Germain-des-Prés en Quartier Latin vind je genoeg straatjes met multiculturele eettentjes. De prijzen liggen hier een stuk lager dan bijvoorbeeld in Montmartre. Vaak kun je al een dagmenu (driegangen) voor minder dan 15 euro eten. 

7. Bestel het dagmenu/de dagspecialiteit in plaats van à la carte-gerechten
Niet alleen bestaat het dagmenu vaak uit producten die op dat moment bij het seizoen horen, ook wordt het vaak voor een goede prijs aangeboden. Voor ongeveer 15 euro heb je een prima driegangenmenu en een koffie. 

8. Bezoek de gratis uitzichtpunten 
Natuurlijk heb je vanaf de Tour Eiffel en de Tour Montparnasse een prachtig uitzicht over de stad, maar persoonlijk vind ik het uitzicht vanaf de trappen voor de Sacré-Coeur nog veel mooier. En bovendien: gratis! Ook heb je gratis uitzicht vanaf de warenhuizen Printemps en Lafayette (mooie dakterassen!).


9. Neem je studentenkaart mee
Met je studentenkaart krijg je op heel veel plekken gratis toegang of korting. Bij bijna alle musea kun je gratis naar binnen op vertoon van deze kaart. 

10. Ontbijt/lunch met een picknick
Parijs kent vele mooie picknickplekken. Naast de parken vind je langs de Seine ook veel plekjes waar je kunt zitten. Haal bij de supermarkt een stokbrood, een blik tonijn, drinken en wat fruit en je hebt de ingrediënten voor een perfecte picknick. 

11. Last but not least, mijn favoriete boekingssite: www.wimdu.nl/parijs
Op deze site kun je een goede selectie maken van waar je naar op zoek bent: kies een arrondissement, een budget, het soort verblijf en de voorzieningen en de site levert je precies dat waar je naar opzoek bent. Je huurt rechtstreeks bij de bewoner/verhuurder van de locatie en wimdu geeft je extra verzekering van een goede, schone plek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten