zondag 26 oktober 2014

Parijs en haar geschiedenis

Parijs is een erg oude stad, de eerste bewoners stammen uit de prehistorie (4000 v. Chr). Zij hadden een nederzetting in de buurt van het huidige Parijs. Dit groeide door de eeuwen heen uit tot een samenleving die steeds iets groter werd.
In 52 v. Chr veroverde Julius Caesar deze nederzetting, omdat het op een belangrijke handelsroute van de Romeinen lag. Ook verjoeg hij de huidige bewoners. Hij noemde deze plek Lutetia Parisiorum. 150 jaar later is er aan de linkeroever van de Seine een stad gebouwd volgens Romeins stratenplan: een schaakbordpatroon. De stad had in deze tijd een paar duizend inwoners.

In de 3e eeuw werd Parijs omgedoopt tot christelijke stad. Niet veel later werd het aangevallen door verschillende stammen, waaronder de Hunnen. De inwoners van de stad weerstonden deze aanval echter en de stammen dropen af.

In de 6e eeuw werd Parijs officieel hoofdstad van het Frankische Rijk. Tot de 11e eeuw gebeurde er niet veel in Parijs, pas toen werd het het belangrijkste centrum voor onderwijs en macht. De koningen vestigden zich vanaf nu ook in deze stad.

Vanaf de 14e eeuw begon de stad echt op te bloeien, het inwonertal oversteeg zelfs Londen. Het uitbreken van de pest zorgde voor een korte onderbreking. In de 15e eeuw is Parijs een tijdje in handen geweest van de Engelsen. Na deze bezetting ontstond er een enorme bouwactiviteit in Parijs (Pont Neuf, Jardin du Luxembourg) en een toename van de bevolking.
Het inwonertal bleef stijgen en Parijs werd de grootste christelijke stad ter wereld. In 1677 koos de huidige koning, Lodewijk XIV, Versailles als woonverblijf. Ook het bestuur van de stad vestigde zich hier. In de 18e eeuw werden nog een aantal grote bouwwerken voltooid: Place de la Concorde, École Militaire en het Panthéon.

In de tijd dat Napoléon III regeerde, kreeg Haussman de opdracht Parijs grondig te verbouwen en opnieuw in te richten. De stad werd opnieuw ingericht met parken, brede boulevards en avenues en pleinen. De bekendste hiervan is natuurlijk de Avenue des Champs-Élysées.

Een belangrijke bloeiperiode voor Parijs vond plaats tijdens de Belle Époque. Hierna volgde de twee Wereldoorlogen die (vooral de Tweede) een grote impact hadden op de stad. Na de oorlogen werd de stad opnieuw uitgebreid en verbouwd. Men legde onder andere het nieuwe zakencentrum La Défense en de welbekende Périphérique aan.

Nog steeds wordt er veel gebouwd in de stad, denk aan de enorme verbouwing aan Forum des Halles. Parijs zal nooit helemaal af zijn...

Bronnen: WikimediaWikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten