zaterdag 20 september 2014

Les parcs et jardins de Paris

In een grote stad heeft elke bewoner natuurlijk behoefte aan wat groen, wat ruimte om zich heen en een plek om tot rust te komen. Parijs is hier de uitgelezen stad voor, de stad telt maar liefst 400 parken en jardins. De parken verschillen enorm, sommige zijn niet meer dan een speeltuin midden in een woonblok, anderen zou je gerust een bos kunnen noemen. Hieronder noem ik een aantal van de grootste en meest bekende parken van deze 'groene' stad. 

Bois de Boulogne
Dit grote park (846 ha) ligt in het 16e arrondissement en is onder andere tot stand gekomen door toedoen van Napoleon III. In de veertiende eeuw was dit park vooral bekend vanwege zijn kloosters, totdat Filips Augustus de grond opkocht van de monniken om er koninklijk jachtgebied van te maken. Verschillende koningen na hem droegen bij aan de heropbloei van het park, door bomen en bijzondere planten te planten. In 1852 werd het park door de staat aan de stad Parijs verkocht. Georges-Eugène Haussman transformeerde het park naar zijn huidige vorm, met veel grasvelden, meertjes, beken en kronkelpaden. Er zijn slechts twee rechte wandelpaden, de Allée Reine Marguerite en de Avenue Longchamp. Het park heeft 35 kilometer voetpad, 8 kilometer fietspad en 29 kilometer rijparcours. Omdat het een van de grootste parken van de stad is, zijn er ook wat autowegen te vinden. In het park bevinden zich ook een rosarium, een paardenrenbaan, een camping, een siertuin, tennisbanen en een dierenpark.

Bois de Vincennes
Dit park ligt in het 12e arrondissement van Parijs. Met zijn 994,7 ha is dit park ook erg groot vergeleken met de andere Parijse parken. In dit park zijn de Zoo de Vincennes, sportaccomodaties en een hippodroom gevestigd.

Jardin des Tuileries
Deze tuinen hoorden bij het voormalig koninklijk paleis. Catharina de’ Medici heeft deze tuinen in Italiaanse stijl laten aanleggen in het jaar 1553. In 1664 heeft de bekende tuinarchitect André le Nôtre de tuin nog verfraaid met een brede laan en geometrische bloemperken. Het park bezit veel fonteinen en het Musée de l’Orangerie, waar onder andere kunst van Monet en Rodin tentoon wordt gesteld.


Jardin du Luxembourg
Dit park werd in 1612 op verzoek van Maria de’ Medici aangelegd als paleistuin bij het Palais du Luxembourg. Het park ligt in het 6e arrondissement. Door de Parijzenaars wordt dit park ook wel le Luco genoemd, wat een afkorting/verbastering is van Luxembourg. De Franse Senaat is eigenaar van deze 23 ha grond. Je vindt er een achthoekige vijver, terrassen, brede lanen, standbeelden, een openluchtcafé, een poppentheater, tennisbanen, een muziektent en een imkerschool.

Jardin des Plantes
Dit is de grootste botanische tuin van Parijs. Het park ligt in het 5e arrondissement en is vooral bekend vanwege zijn vele soorten (10.000) planten. De 28 ha grond behoort tot het Muséum national d’histoire naturelle. In het park vind je een botanische school, een tentoonstellingsgebouw van de evolutie, mineralogie, geologie, paleontologie en vergelijkende anatomie, een Mexicaanse broeikas, een ecologische tuin, een alpiene tuin, een rosarium en een wintertuin.

Buttes-Chaumont
Dit park ligt in het 19e arrondissement van Parijs. Dit gebied van 25 ha kent vele hoogteverschillen, waardoor fraaie uitzichtpunten over de stad ontstaan. Napoleon III liet dit park realiseren. Het park heeft een tempel, een eilandje, een grot en twee bruggen.


Parc de Bercy
Dit park ligt in het 12e arrondissement en werd vroeger gebruikt als wijndepot. Dit kun je nog zien door het patroon van de straten, de oude spoorrails en de oude bomen. Het zijn eigenlijk drie tuinen die met elkaar verbonden zijn. Het park beslaat 14 ha en bezit een bioscoop, een moestuin, een belvedère, een wijngaard, een vijver, een rozentuin en een romantische tuin.

Parc de Belleville
Dit park is 4,5 ha groot en is gelegen in het 20e arrondissement. Het ligt op de Belleville-heuvel en biedt daardoor een mooi uitzicht over de stad. Je vindt er een 100 meter lange waterval, een speeltuin, een picknickweide en een openluchttheater.

Champ de Mars
Dit ‘Marsveld’ is een groot, uitgestrekt parkgebied in het 7e arrondissement. Het park heeft lanen die lopen van de École Militaire naar de Tour Eiffel. Dit gebied werd eerst gebruikt als militair oefenterrein. Verschillende protesten, volksfeesten en huldigingen hebben hier in het verleden plaatsgevonden. In 1889 verkocht het Franse leger het gebied aan de staat, die er een voor het publiek toegankelijk park van hebben gemaakt. Het park wordt nu veelal bezocht vanwege het uitzicht op de Tour Eiffel.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten