dinsdag 23 september 2014

Marchés à Paris

Parijs is een echte marktstad, met ruim 80 markten verspreid door de hele stad. Deze markten kun je onderverdelen in verschillende categorieën, zoals voedsel-, kunst-, bloemen-, boeken-, vlooien-, koopjes- en kledingmarkten. Daarnaast bestaan er overdekte markthallen, open markten (buiten) en marktstraten (winkel uitgebreid met een stalletje op straat). 

Op de voedselmarkten worden naast lokale producten ook producten aangeboden van buiten Parijs. Hierbij kun je denken aan oesters uit Bretagne, charcuterie uit de Auvergne, groenten en fruit uit de Provence en kaas uit de Loire-streek. Ook worden er veel boerenproducten uit de omgeving van Parijs aangeboden, zoals honing, kaas, paté en slakken. Op bijna alle markten vind je wel één of meer bakkerskramen, waar je verse baguettes, croissants, zoetigheden en andere bakkersproducten kunt kopen. 

Baguettes van de markt - voorjaar 2013

Vlooienmarkten worden meestal gehouden aan de rand van de stad, aangezien deze markten groter zijn dan een normale markt. Op de vlooienmarkt worden antieke en tweedehandsspullen aangeboden. 

De prijs van de marktkoopjes hangt af van het arrondissement waarin de markt gehouden wordt. In het 16e, rijkere arrondissement (Passy) zullen de prijzen hoger liggen dan in het 12e arrondissement (Reuilly). In het 12e, 18e (Montmartre) en 20e (Ménilmontant) arrondissement kun je vaak goedkopere markten bezoeken. Voor luxe, bijzondere etenswaren moet je een markt zoeken in het 7e (Le Palais-Bourbon) of 16e arrondissement.

In het 1e arrondissement vind je een grote markt in de buurt van Les Halles. Deze markt heet Marché Saint-Eustache-Les Halles. Hier worden onder andere groenten, fruit, vlees, vis, eieren, kaas, boter, bloemen en broodjes verkocht.

In het 2e arrondissement vind je Marché Bourse, waar groenten, fruit, vis, bloemen en brood worden verkocht. 

Marché des Enfants-Rouges is de oudste overdekte markt van Parijs, te vinden in het 3e arrondissement. Er zijn twintig stalletjes waar men groenten, fruit, kaas, vlees en vis verkoopt. Ook wordt hier Marokkaans, Libanees, Italiaans en Japans eten geserveerd. 

De grootste bloemenmarkt vind je in het 4e arrondissement, Marché aux fleurs. Hier worden bloemen, planten en accessoires voor huis en tuin verkocht. Op zondag staat hier Marché des oiseaux en is het een markt voor vogels en kleine huisdieren. 

In het 5e arrondissement vinden we een oude marktstraat, Rue Mouffetard. In deze straat vind je veel levensmiddelenwinkels die hun assortiment hoog hebben uitgestald op de kleine marktkraampjes voor hun winkel. Hier worden onder andere brood, foie gras, taarten, asperges, tomaten, kaas en vis verkocht. 

Het 6e arrondissement beschikt over een biologische markt, Marché Biologique Raspail. Deze markt is behoorlijk prijzig. Je kunt hier alleen maar biologische producten kopen, zoals groenten en fruit, kaas, olijven, brood, vis, gevogelte en wijn. Dit is vooral een plek om gezien te worden.

Achter de École Militaire, in het 7e arrondissement, vind je een grote levensmiddelenmarkt. Hier kun je kaas, gevogelte, chocolade, charcuterie, brood en traiteurs vinden. Je vindt rond dit gebied ook veel mooie winkels. 

In het 8e arrondissement is een postzegelmarkt, Marché aux Timbres. Hier worden munten, oude briefkaarten, oude tijdschriften en postzegels verkocht en geruild.

Marché Anvers is een levensmiddelenmarkt in het 9e arrondissement. Men verkoopt hier groenten, fruit, vis, vlees, honing, foie gras, bloemen, kaas, brood en regionale producten. 

In het 10e arrondissement vind je de grootste overdekte markt van Parijs, Marché Saint-Quentin. Het marktgebouw is gemaakt van ijzer en glas. Hier kun je bloemen, bakkersproducten, groenten, fruit, vis, vlees en cadeaus kopen. 

Vlakbij het Place de la Bastille in het 11e arrondissement vind je Marché Bastille, een grote levensmiddelenmarkt met producten uit het Midden-Oosten en leer en kunstwerken uit India, China en Afrika. 

Marché d'Aligre is een multiculturele markt in het 12e arrondissement. Hier worden Marokkaanse kruiden, couscous, ingemaakte citroenen, kaas, tweedehandsspullen en kleding verkocht. 

In het 13e arrondissement heb je voornamelijk kleine marktjes met een aantal kraampjes. Hier worden groenten en fruit verkocht.

Marché de la création Edgar-Quinet is een markt in het 14e arrondissement. Kunstenaars en beeldhouwers bieden hier hun werk aan. 

Marché du livre ancien et d'occasion Georges Brassens is een boekenmarkt in het 15e arrondissement. Je vindt hier ongeveer 60 boekenkraampjes. 

Marché couvert des Batignolles is een overdekte markt in het 17e arrondissement waar je exotische producten kunt kopen.

Marché aux puces Porte de Montreuil is een vlooienmarkt in het 20e arrondissement. Je kunt hier meubels, boeken, kleding, fiets- en auto-onderdelen, speelgoed en schoenen kopen. Deze markt ligt buiten de périphérique van Parijs. 

In het 16e arrondissement is de Marché Président Wilson. Je kunt hier bijzondere producten kopen, zoals ouderwetse groenten, truffels, Libanese producten, huishoudproducten, tafellinnen en wijn. 

In het 18e arrondissement vind je een grote Afrikaanse markt, Marché Dejean. Hier bieden ze exotische producten aan, als geurige kruiden, tropisch fruit, vissen en gekleurde kleding. 

Marché Place des Fêtes is een grote levensmiddelenmarkt in het 19e arrondissement. Je vindt hier groenten, fruit, vlees, vis, kaas, charcuterie, wijn, aardappelen, brood en bloemen. 

1 opmerking:

  1. Geweldig om te lezen allemaal, doet me (terug)denken aan mijn reisje Parijs... ooit :-)

    BeantwoordenVerwijderen