vrijdag 26 september 2014

Sociologie urbaine

Parijs is een erg simpele stad qua verdeling, 20 arrondissementen met elk een eigen karakter. Naast de geografische verdeling bestaat er ook nog een sociale verdeling. Deze is vaak al van oudsher bepaald, omdat families of familiebedrijven in hetzelfde arrondissement bleven wonen en werken. In Parijs hangt de geografische verdeling samen met de sociale verdeling, namelijk door de Seine die de stad in tweeën snijdt. 

De Parijzenaar spreekt over de rive gauche en rive droite, de linker- en rechteroever. Als je als schipper over de Seine richting de zee zou varen, zie je links van je de rive gauche (het zuiden van de stad dus) en rechts van je de rive droite. De Parijzenaar beschouwt deze delen als compleet verschillend. 

De rive droite is over het algemeen levendiger, dat wil zeggen decadenter én volkser, dan de rive gauche. Op de rive droite bevindt zich het rijke, historische centrum van de stad, maar ook de levendige volksbuurten, zoals Montmartre. De rive gauche heeft daarentegen de rustigere, groenere buurten en de universiteiten en wordt daarom gezien als een intellectuele, licht snobistische omgeving. Voor de Parijzenaars is de keuze voor een rive een levensbepalende keuze, het zou volgens hen staan voor wie je bent en hoe je in het leven staat. 

Naast de noord-zuid verdeling van de stad bestaat er ook nog een verschil tussen de arrondissementen in het oosten en westen. Je zou deze verdeling bijna kunnen vergelijken met oost-west Berlijn, maar dan natuurlijk minder extreem. In het oosten van de stad woont van oudsher het armere deel van de bevolking. Dit komt omdat er vroeger vooral fabrieken ten oosten van de stad werden gebouwd en omdat het rijkere deel van de bevolking niet onder de rookpluimen van deze fabrieken wilde wonen en dus naar het westen vertrok. 

De fabrieken zijn inmiddels gesloten en langzamerhand begint het imago van deze arrondissementen te veranderen, maar op dezelfde manier als in oost-Berlijn. De appartementen zijn hier klein en goedkoop, de metro gammel, voor zover hij rijdt. Ondanks dat schieten in het oosten van de stad de hippe tentjes en kunstwinkeltjes als paddenstoelen uit de grond. Deze omgeving is vooral aantrekkelijk voor kunstenaars, artiesten en allerlei andere creatievelingen. De arrondissementen in dit gebied zijn het 10e, 11e, 12e, 19e en 20e. In dit gebied vind je Place de la République, Place de la Bastille, Rue Oberkampf, Père Lachaise, Parc des Buttes-Chaumont en Parc de la Villette. Tegenwoordig lopen er in oost-Parijs vooral veel hipsters rond. 



In west-Parijs is het een stuk minder levendig, op het gebied rond de Tour Eiffel na. Je zou kunnen zeggen dat dit gebied de leefomgeving is van de elite van Parijs. Deze omgeving kent veel brede, beboomde lanen en grote appartementengebouwen met chique gevels. Dit gebied omvat de arrondissementen 7, 8, 15, 16 en 17. De bewoner van west-Parijs kleedt zich gemiddeld een stuk chiquer dan een bewoner uit oost-Parijs. 


Zo kent Parijs dus vele manieren van verdeling. Toch is het verschil tussen de rive gauche en rive droite voor de meeste Parijzenaars het belangrijkst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten